Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

SEO оптимизация – какви са тенденциите за 2018 [примери]

 

Съгласи се с мен, че SEO оптимизация е един от най-важните моменти за онлайн присъствието на всеки уеб сайт. За никой не е тайна, че близо 70% от търсенията в мрежата се осъществяват именно през Google search.

Затова и днес ще ти разкрия какви са промените в алгоритмите на Big G, какви новости има и, като цяло –

какви са тенденциите за оптимизиране за търсещата машина през 2018.

 

Да започваме!

Чувал ли си за RankBrain? Какво прави ли? Новия „мозък“ в лабораторията на Google е система, която се учи (при това впечатляващо) да следи какво е отношението на потребителите към дадена уеб страница, изведена в началните резултати от търсенето.

 

rankbrain

 

В случая, два с факторите, които RankBrain взема под внимание, а именно – CTR (click through rate) – колко често именно твоята страница е отворена след търсене в Google и Dwell time (времето, което потребителя прекарва на твоят уеб сайт, преди да натисне бутана „назад“ и да се върне към резултатите от търсенето).

А според SearchMetrics  най-добро време е…

 

3 минути и 10 секунди

 

Какво точно прави RankBrain? Да речем, че уеб сайта ти е в сферата на здравословното хранене и често пишеш статии с рецепти. Оптимизирал си последната си статия по избрана ключова дума (например: „здравословни рецепти“). След публикуване, статията ти се позиционира на втора страница сред органичните резултати. Тъй като си се постарал съдържанието на статията ти да е интересно, забавно и изпълнено с мултимедия и линкове към полезни външни източници, както и към предишни твои материали, потребителя остава дълго на сайта ти и попива от съдържанието му.

search-resultsТова дава сигнал на RankBrain, че съдържанието ти е интересно и релативно, затова те поощрява, като вместо на втора страница, скоро се появяваш в крайните резултати на първата.

Обърнал си специално внимание и на заглавието на статията си? Супер! Няма как да говорим за SEO оптимизация, без да споменем колко важно е да подбереш правилното заглавие спрямо думата, по която оптимизираш. Да се върнем към примера. Ключовата дума беше „здравословни рецептни“. Тъй като заглавието ти е привлекателно, често голям процент от потребителите кликват именно върху него. Това също дава сигнал на RankBrain. Сега той знае, че материала ти е релевантен и потребителите разбират това, щом видят линка в резултатите от търсенето. След това установяват, че материала е полезен и интересен и остават дълго на сайта ти.

Затова и получаваш още бонус точки и е съвсем вероятно скоро да откриеш линк към сайта си на първа страница, при това в първите 5 резултата!

 

Така… , какво друго освен RankBrain? Съдържанието! И дори по-конкретно – видео съдържанието! Както съм писала и преди, през 2018 се очаква близо 80% от трафика в мрежата да е генериран от видео материали. Обогатена с видео съдържание статия би задържала потребителя на даден уеб сайт далеч по-дълго, ако информацията е само текст, текст, текст и…. текст. Това автоматично би намалило baunce rate-а и респективно – би увеличило Dwell time.

 

SEO оптимизация ≠100 пъти ключовата дума

 

Приоритет #1 на Google е да покаже на търсещите НАЙ-ДОБРИЯТ резултат. Затова не оптимизирай съдържанието си за търсещата машина, оптимизирай го за реалните си потребители.

Разбира се, все още е повече от желателно да поставиш ключовата дума, по която оптимизираш в URL-a на страницата, в H1 заглавието, в meta описанието, както и в alt атрибутите на изображенията.

Но алгоритмите на Google са далеч по-напреднали по отношение на оптимизацията, за да ги заблудите само с наситеност на една или повече ключови думи. Те разбират и синонимите им! По-скоро – паяка на търсачката обхожда страницата ти и търси контекста на съдържанието. Статии от 300-400 думи не биха били с такава тежест пред Big G, както статии с обем приблизително 2000 думи. По този начин показваме на търсещата машина, че сме вещи по темата и е много вероятно съдържанието ни да е много полезно за потребителите.

 

Питаш се как да стане това ли?!

 

Та въпросът е… как да накараш потребителя да не се оттегчи от съдържание и бързо да се върне към резултатите от търсенето? На първо място – с качествено съдържание! Не пиши статии, просто защото някъде си прочел, че е добре да постваш 2 пъти седмично. Постарай се материалите ти да имат стойност и да са релевантни с общата тематика на сайта ти. Едва след това може да помислиш как визуално да оформиш статията аси по начин, по който тези 2000 думи да не изглеждат като страница от „Брулени хълмове“.

Използвай т.нар. bucket brigades – разделяне на съдържанието посредством ключови фрази/думи.  Забеляза ли текста „Питаш се как да стане това ли?“, това е именно такъв тип фраза. Целта й е да задейства фактова на любопитството и да накара четящия да остане на страницата и да продължи да чете. Повече за bucket brigades, кактои за други методи да направиш текста си по-привлекателен, може да прочетеш тук.

Използвай т.нар. LSI думи.

След като вече сте написали шедьовъра си от 2000 думи (така де, приблизитено толкова), добавете LSI думи. Какво са LSI думите ли? Това са думи и фрази, които са взаимно свързани с основната тема на статията ви. Например, ако статията ви е на тема здравословно хранене, то LSI думи биха били „рецепти“, „загуба на тегло“, „правилно хранене“, „режим на хранене“ и пр. Как да намерите такива думи? Има не малко безплатни инструменти за целта, като от Backlinco препоръчват LSIGraph.com.

 

Използвай Google Keyword Planner

Няма как да говорим за SEO и да не спомена keyword planner-a на Big G. С него лесно ще откриете находчиви идеи по отношение на LSI думи и синоними на ключовите ви такива. Инструмента ще ви покаже също какъв е обхвата на определена дума, колко често тя бива търсена и от какъв тип персона.

 

 

Нали не сте забравили, че мобилната версия на сайта ви вече се разглежда като основна?

И това е напълно оправдано, след като над 60% от трафика се реализира именно през мобилни устройства.  Дори и потребителя да отвори сайта ви през десктоп устройство, Google отново ще приоритизира мобилната версия. Дори и алгоритма mobile-first да не е активиран засега, то се очаква това да се случи всеки момент, така че е повече от добре да обърнете внимание на това как изглежда вашето парченце уеб още от сега.  Имайте в предвид, че всяко скрито съдържание (например бутон „Прочети повече“, който разкрива статия от 1000 думи), ще остане скрито и за Google.

Важно: в никакъв случай не използвайте m. версия на сайта си, а адаптивна такава. На Google няма да му се хареса нещо от рода на www.m.zdravoslovno-hranene.com.

За да се уверите, че сайта ви работи и изглежда повече от добре на мобилно устройство, може да проверите тук – Mobile-Friendly Test Tool. Просто въведете уеб адреса на сайта си и вижте какво казва Google по въпроса. В случай, че нещо не му допада, той ще ви каже, като дори ще осигури препоръки по отстраняване на неизправностите.

 

 

Видеото е цар

Ако не помните статията ми за това защо бизнеса ви се нуждае от видео, то сега е момента да си припомните. Очаква се през 2021-ва трафика от видео материали да достигне 80%, така че със сигурност е време да обмислите кратка презентация на бизнеса/хобито/услугите си. Не малко потребители осъществяват търсене през YouTube, вместо през Google Search. Също така, добавяйки видео съдържание към статия, да речем, я прави много по-привлекателна и интересна за потребителя. Помните ли какво ви  казах за RankBrain? Гледайки видео на сайта ви, времето, прекарано в него се увеличава, което пък дава знак на Google, че съдържанието ви е интересно и релевантно на търсенето на потребителя.

Вероятно има още много важни елементи, свързани с оптимизацията за търсещи машини, които пропускам, но днес, в навечерието на новата година, всеки желае да открадне малко време за себе си и да направи равносметка на изминалите 365 дни. Това смятам да направя и аз, а за още съвети и новини, следете блога ми 🙂

С пожелания за успешна, мирна и изпълнена с емоции 2018 година!

 

В статията са използвани мотиви от The Definitive Guide To SEO in 2018

One thought on “SEO оптимизация – какви са тенденциите за 2018 [примери]”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *