Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

Разплащателни методи за онлайн магазини

Разплащателни методи за онлайн магазин [WooCommerce] + практическо ръководство

 

Разплащателни методи за онлайн магазини

 

Разплащателни методи за онлайн магазин – какво представляват, как се конфигурират и кои са най-често използваните такива за България.

Ако си попаднал на тази статия, то най-вероятно вече имаш или поне планираш скоро да имаш онлайн магазин.Когато говорим за онлайн търговия, едно е сигурно – гъвкавостта и сигурността по отношение на плащанията е от първостепенна роля при финализиране на поръчката.

Статистики посочват, че голям процент (20 до 30 процента) от потребителите, които изпитват затруднение при плащане, просто прекратяват процеса по поръчката. Общият процент на хората, добавили нещо в количката на даден уеб сайт, но без да финализират поръчката, е около 80% (данни на 2020 година от Statista).

Както сам виждаш, при толкова висок процент на отпадане, финалната стъпка по осъществяване на продажбата е от изключителна важност. Важното в случая е лесна и ускорена процедура по поръчка, ясно определени условия за доставка и най-вече – гъвкави методи за плащане.

Затова и в днешната статия ще ти разкажа малко повече за разплащателните методи, що се отнася до електронна търговия.

 

💻 Разплащателни методи за онлайн магазин – какво представляват

Казано на най-прост език – това са всички методи, които позволяват на потенциалния ти клиент да заплати за избраната от него стока. Могат да бъдат разделени в четири групи:

  • офлайн плащания (наложен платеж) 💵
  • плащания с дебитна/кредитна карта 💳
  • алтернативни плащания 📲
  • плащания с дигитален портфейл 💰

 

В следващите редове ще ти разкажа поотделно за всяка от групите и ще ти дам примери за доставчици на такъв тип услиги.

 

➡️ Офлайн плащания

Тук съвсем красноречиво мога да кажа, че от самото название на метода става ясно как се осъществява сделката. Най-често срещания тип офлайн плащане при електронната търговия е т.нар. наложен платеж. При него клиента заплаща за дадена стока (единствено ако е физическа) при нейното доставяне. Голям процент от покупките през онлайн магазини в България (а също и съседните ни страни от Балканския полуостров) се плащат именно с този метод.

➡️ Плащания с дебитна/кредитна карта

Към този метод на плащане се причисляват всички доставчици на услуга, която позволява директно картово плащане към банковия акаунт на търговеца. Такива за България е Борика (Банкова Организация за Разплащане с Използването на Карти). Тя не работи с крайни клиенти като физически и юридически лица. За да се възползваш от този разплащателен метод заедно с Борика, е необходимо да сключиш договор с някоя от банките, с които системата работи. Към края на 2020 година това са: УниКредит Булбанк, Централна Кооперативна Банка, Алианц Банк, Инвестбанк, Българо Американска Кредитна Банка, Тексим Банк, Прокредит Банк и други.

➡️ Алтернативни плащания

За да обработваш поръчки с онлайн плащания и в конкретния случай – с дебитна или кредитна карта, не е 100% задължително да използваш Борика и да имаш договор с някоя от по-горе изброените банки. На българския пазар вече се радваме на алтернативни доставчици на този тип услуга в лицето на myPOS, Paysera, ePay. Разбира се, тук не мога да пропусна и мастодонта PayPal, които обаче не е толкова често срещано решение по нашите географски ширини.

➡️ Плащания с дигитален портфейл

Дигиталните портфейли набират все повече популярност у нас. Освен разработените от Apple и Google портфейли – съответно Apple Pay и Google Pay, в България вече се радваме и на дигитални портфейли от A1, Phyre, Garmin и iCard.

 

🔐 Разбира се, за да притежаваш някой от последните три метода, онлайн магазина ти трябва да е защитен с SSL сертификат. Не знаеш какво представлява? Научи тук ➡️ 

 

Разплащателни методи за онлайн магазин

 

 

✅ Ръководство за интегриране на разплащателни методи в WooCommerce

След като вече знаеш какви са основните групи разплащателни методи, е време да ти покажа и начините за интеграция с твоя WordPress/WooCommerce уеб сайт.

За целта навигирай до меню WooCommerce – Настройки – Плащания. Ще попаднеш на следния екран:

Настройки на WooCommerce

Това са методите за плащане, които WooCommerce има по подразбиране, като към тях могат да бъдат добавяни и още.

 

▶️ Банков превод

Настройка на банков превод - WooCommerce

Този метод позволява на клиентите  да направят плащане директно към банковата ти сметка. При избор на този метод, след приключване на поръчката, на финалния екран, с потвърждение ще бъдат изписани данните на банковата ти сметка. Също така, в имейла, който клиентът ще получи, също ще бъдат отбелязани банковите ти данни.

Минусът тук е, че преди да изпратиш поръчаните продукти, трябва да синхронизираш както получаването на сумата, така  и наредителя й (знаеш, че това отнема до 24 часа в работни дни и над 48 часа за уикенда).

 

Съвет: ако все пак избереш да оперираш с този метод за разплащане, може да се свързваш с клиентите, избрали този метод, и да ги помолиш в отговор на получения потвърдителен имейл да изпратят платежното нареждане (в случай, че са извършили плащането). Така ще знаеш, че сумата е наредена и не е необхдоимо да изчакваш отразяването й по сметката ти, за да придвижиш доставката.

 

▶️ Наложен платеж

Наложен платеж в WooCommerce

Това е една от най-често срещаните опции, що се касае до плащане на поръчки, направени онлайн  за България.

 

▶️ PayPal

Важно: PayPal за WooCommerce не поддържа лев като валута! В случая примера долу е с избрана валута евро.

Настройка на PayPal за WooCommerce

Paypal e предпочитан метод за разплащане в случай, че планираш да продаваш извън страната. За България не е толкова популярен и що се отнася до плащания с карта, повечето онлайн магазини, опериращи на територията на страната, избират други опции.

 

▶️ Борика

За да се възползваш от услугите, които Борика предлага и да активираш приемането на плащания с кредитни и дебитни карти на уеб сайта си, първо е необходимо да инсталираш разширението, което е специално разработено за WooCommerce. Разширението е платено и струва 10 евро. Може да бъде закупено, след което изтеглено от този линк.

След като разполагаш с разширението, навигирай до меню Разширения – Добавяне на още – Качване на разширение.

След качване и активиране на разширението, в меню Настройки – Плащания на WooCommerce вече ще имаш и Борика опция:

Борика

В настройките следва да попълниш данните на акаунта си, частен ключ и парола, сертификат и др. Ще получиш цялата тази информация от банката, с която работиш.

 

▶️ Paysera

Платежните методи, включително и предлаганите от небанкови институции, стават все повече с всяка изминала година. Изключение не прави и литовската компания Paysera, която предлага решение за приемане на онлайн плащания посредством дебитна, кредитна карта или акаунт в системата им.

За целта отново трябва да имаш акаунт и договор с компанията. Условията, които предлагат са сред най-изгодните на пазара, а разработчиците им ще ти съдействат да интегрираш разширението за WooCommerce, което са създали.

Може да разгледаш подробна информация на официалният им уеб сайт.

 

▶️ ePay

Можеш да предложиш на клиентите си и плащане през системата на ePay. Разработчиците на WooCommerce са създали разширение, което се интегрира с онлайн магазина ти и позволява на клиентите ти да избират между плащане с кредитна/дебитна карта, акаунт в ePay или плащане от банкомат.

За целта трябва да имаш създаден ePay фирмен профил, както и да закупиш разширението от този линк. След което, получаваш и безплатна едногодишна поддръжка от страна на WooCommerce, така че при всякакви затруднения с интеграцията на платежната система в рамките на този период, може да разчиташ на тях.

Настройка на ePay за WooCommerce

 

Повече информация за разплащателни методи за онлайн магазин и като цяло – как да създадеш УСПЕШЕН онлайн магазин, който наистина продава, намери в Ръководството „От идеята до първата продажба“!

От Ръководството ще научиш още:

▶️ Избор на дизайн за онлайн магазина

▶️ Настройване на доставка

▶️ Добавяне на купони за отстъпка

▶️ Създаване и интегриране на аналитичен инструмент

▶️ Създаване на Facebook страница и Бизнес мениджър

От идеята до първата продажба

към ръководството

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *