Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

BackUp на WordPress уеб сайт

BackUp на WordPress уеб сайт – ревю на плъгина UpDraft Plus

 

BackUp на WordPress уеб сайт

 

Backup-ът (или на чист български език – резервно копие на файловете) е най, най-сигурният начин да подсигуриш уеб сайта си и неговото съдържание. Със система за управление на съдържанието като WordPress (и всички прилежащи разширения) едно е сигурно – shi*s happen’ all the time.

 

Какво имам в предвид?

Както бях споменала в статията си Поддръжка на уеб сайт, всяко нещо (уеб сайт, автомобил, психика, тяло… ти избери), което бъде оставено без актуализации и поддръжка, рано или късно атрофира и рухва!

Та, приемам, че щом си стигнал до тук, си наясно колко е важно да има backup на уеб сайта и всички файлове на системата, затова продължавам по същество!

В практиката си съм тествала много и различни варианти за подсигуряване – от ръчно сваляне на базата данни и системните файлове, до различни плъгини (разширения).

Днес реших да направя ревю на посочвания като най-добър плъгин за WordPress Backup – UpDraft Plus!

 

Как UpDraft Plus се откроява от конкурентните плъгини?

UpdraftPlus е най-високо оцененият и най-инсталиран плъгин за резервни копия в хранилището на WordPress. Но наистина ли е най-добрият WordPress резервен плъгин? Възнамерявам да проверя лично и чрез поредица от тестове!

Нека погледнем отблизо Updraft Plus и как той стои пред конкурентите си.

За да направя сравнение, от другата страна ще поставя един от любимите ми плъгини за backup и миграция – All in One WP Migration. Позволява изтеглянето на всички системни файлове, съдържание и база данни в един файл. Уеб сайта може да бъде възстановен директно от менюто на плъгина, или чрез качване на въпросния файл през FTP клиент. Изключително удобен при мигриране на уеб сайт от един хостинг акаунт в друг.

Недостатъкът тук е, че всичко се случва ръчно. Трябва да бъде инициирано изготвянето на резервно копие. И ако искаш да имаш пълен backup, то след всяка промяна по уеб сайта е хубаво да теглиш такова, което да съхраняваш и локално.

За разлика от него, UpDraft Plus идва с възможността да насрочиш изготвяне на резервно копие на всеки 2 часа, всеки ден, ежеседмично или ежемесечно. При това БЕЗПЛАТНО и напълно автоматично.

Както може да се увериш, интерфейсът на разширението е изключително интуитивен и лесен за навигитане:

backup wordpress плъгин

 

Както може би забелязваш, аз съм избрала файловете да се съхраняват на външен сървър, като в случая това е DropBox. Това е и едно от другите предимства на UpDraft Plus – може да избереш между няколко различни опции за съхранение на ревервните файлове. Например – Google Drive, DropBox, Microsoft OneDrive и други.

След оторизиране към съответния външен сървър, плъгина си създава папка Apps, а в нея – UpDraft Plus директория, в която ще се съхраняват всичките ти резерни копия. Препоръчвам ти да настроиш плъгина да пази само последните 2 бекъп-а, освен ако нямаш акаунт в OneDrive с 100GB 🙂

dropbox backup

 

Както ще забележиш, освен базата данни и системните файлове, UpDraft Plus прави абсолютен архив и на всички теми и плъгини в WordPress инсталацията ти.

Платена или безплатна версия?

Безплатната версия може да се изтегли от хранилището на WordPress. Тя е абсолютно достатъчна, ако искаш да настроиш и планираш пълно архивиране на сайта. Можеш също така бързо да възстановиш сайта си, в случай че… нещо се обърка. Безплатната версия също така ти позволява да настройваш отдалечени архиви към Dropbox, Google Drive, Amazon S3, UpdraftVault, Rackspace Cloud, FTP, DreamObjects, Openstack Swift или имейл (яко,а?!).

Ценообразуването на премиум версията започва от $ 70 за лиценз на 2 уеб сайта. С нея получаваш достъп до всички добавки, безплатна поддръжка и актуализации за една година, както и 1GB съхранение за абонамента UpdraftVault.

Разбира се, в хранилището може да откриеш много и различни решения за създаване на backup за WordPress уеб сайт. Но по мое мнение си заслужава поне да опиташ с UpDraft Plus (не губиш нищо).

 

А ако всичко това ти се струва сложно или пък… нямаш време, то не се колебай да се свържеш с мен и да обсъдим как мога да ти съдействам да имаш подсигурен и винаги работеш (200 OK status) уеб сайт!

 

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *