Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

Хостинг и домейн

Хостинг и домейн… какво представляват?

 

Хостинг и домейн

Хостинг и домейн… доста често ми се е случвало да разговарям с хора, които не са наясно точно какво представляват тези понятия и кое за какво служи. Затова и днес реших да дам своето обяснение по прост, човешки и най-вече – разбираем начин 🙂

Да започваме!

Домейн име. Какво представлява, как да се сдобиеш с такова и важно ли е какво ще бъде то?

Домейнът е името на твоят уеб сайт, например www.yannihristova.com. Може да мислиш за него като за ключът от вратата на твоят дигитален дом.

И защото вероятно искаш ключът да е красив и да се запомня лесно, то е важно да премислиш вариантите за домейн име. Да речем, ако си писател, фотограф или художник, може би е редно домейнът да се състои от твоето име. Така аудиторията ти ще има възможността да те открие лесно, а хората, които за първи път посещават уеб сайта ти ще го запомнят и свързват с работата ти.

избор на домейн име

Ако планираният уеб сайт ще представлява бизнеса ти, то помисли за ключова дума (името на компанията, дейността, която развиваш…) като част от домейна. Много добър пример е партньор, за който изградих нов уеб сайт, а вече съществуващият му бе с домейн името www.ozvuchavanepodnaem.com.

Какво представляват разширенията на домейните и какво да избереш?

Над 50% от сайтовете в мрежата използват разширението .com. Не е задължително и ти да следваш този пример, но е факт, че това е разширението с най-голям авторитет. Но доставчиците на домейни със сигурност не ограничават избора до тук. Последните години се появиха доста персонализирани разширения, например: .vacations, .university, .tattoo, .party, .bar и още… (ако ти е любопитно, ето списък с всички възможни разширения).

Дали да избереш .com или .bg?

И в двата случая няма да сбъркаш, но ако сайтът ти е насочен само към българска аудитория, може би не е лошо да бъде с разширението за нашата страна, а именно .bg. Специалистите изтъкват своите причини, като сред основните се нарежда оптимизацията за търсещи машини (ако даден потребител търси в Гугъл от български IP адрес, то алгоритъма на машината приоритизира домейни с разширението за съответната страна).

Въпреки това лично не смятам, че закупуването на .bg домейн е задължително и че носи значителни ползи.

 

Интересно:  От началото на миналата година вече могат да бъдат регистрирани домейни и на кирилица за своята съществена част, например: бояджия.com.

Интересно: Според архивите, един от най-скъпо платените домейни в историята на Интернет е carinsurance.com, е бил продаден за рекордните 49млн. долара през 2010 година.

 

избор на хостинг

Какво е хостинг?

Спомняш си за красивия ключ към вратата на дигиталното ти пространство, нали? Е, хостинга е самото дигитално пространство, или по-скоро – мястото на което се съхраняват всички файлове на уеб сайта ти – изображения, текстове, файлове и пр.

Всъщност уеб сайта ти се хоства (помещава) на реален, физически компютър (не като този в дома ти, значително по-голям и мощен), наречен сървър.

На сървъра могат да се помещават още стотици уеб сайтове, което го прави споделен з аползване сървър. Повечето собственици на уеб сайтове избират именно това решение, като според плана, процесорната мощ и ядра варират.

Разбира се, има вариант, в който и ти може да имаш свой собствен сървър и сам да хостваш собственият си сайт, но често това е инвестиция, присъща за големи уеб портали и платформи.

Моят съвет е хостинг доставчика да бъде българска компания, като лично аз използвам услугите на Суперхостинг.бг. Друг съвет, които давам на партньорите си е: хостинг и домейн име да бъдат избрани и закупени от един доставчик с цел уеднаквяване на датите и източника за заплащане.

Е, надявам се тези няколко реда да са ти били от полза и че след тях значението на думите “домейн” и “хостинг” са напълно ясни за теб 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *