Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече

Стив Джобс

ЗАЩО 1984-ТА НЯМА ДА Е КАТО “1984” ИЛИ КАК СТИВ ДЖОБС ПРОМЕНИ СВЕТА!

Лесно е да попиташ клиентите си какво искат и да го направиш. Но, когато си готов те вече ще искат нещо ново.  Стив Джобс

 

През пролетта на 1983г., когато започва да планира пускането на “Macintosh”, Джобс поръчва реклама, революционна и невероятна като продукта, за който е създадена: “Искам нещо, което да спира дъха. Искам рекламата да бъде зашеметяваща!”.
Задачата се пада на рекламната агенция “Чиат/Дей”, която поема поръчките на Apple.
Идеята улавя духа на компютърната революция. Много младежи, особено привържениците на алтернативната култура, гледат на компютъра като на инструмент, използван от властите и корпорациите за заличаване на човешката индивидуалност. Към края на 70-те обаче все повече виждат в него средство за освобождаване на личността. Рекламата “1984” представя “Macintosh”като рицар на тази кауза – отворена, непокорна и героична компания, която единствена се опълчва срещу плана на злите корпорации да завладеят света и да контролират напълно умовете на хората.
Това се харесва на Джобс. Идеята на рекламата има особено значение за него. Той се изживява като бунтар и обича да се отъждествява с ценностите на нестройната група хакери и пирати, работещи за него в екипа на “Macintosh”.

Затова рекламата е начин за него да утвърди един пожелателен образ пред себе си и света. Героинята, с рисунка на “Macintosh” върху снежнобялата й фланелка, е бунтарка, която се кани да разбие на пух и прах установения ред. За режисьор назначават  Ридли Скот, който току-що е постигнал голям успех с “Блейд Рънър”.  Джобс успява да направи така, че Apple да бъде свързана с духа на кибербунтарите. С тази реклама “Macintosh” и създателят му се отъждествяват с непокорните и инакомислещите.

Стив Джобс успява да издейства невиждания дотогава бюджет от 750 000 долара само за заснемането на рекламата и планира да я пуснат по време на финала на първенството по американски футбол. Ридли Скот я заснема в Лондон, като наема няколко десетки истински скинхеди, които да играят промитите мозъци, слушащи речта на Големия брат. За главна героиня избира състезателка по хвърляне на диск.
Макар и управителният съвет да не е съгласен с времетраенето на рекламата и нейният бюджет, благодарение на твърдоглавието на Джобс тя се появява на бял свят.

Още в третата четвърт на финала водещият отбор “Рейдърс” отбелязва тъчдаун срещу “Редскинс” и вместо веднага да дадат повторение на положението, телевизорите из цялата страна стават зловещо черни за две дълги секунди. След това на екрана се появява мрачна черно-бяла сцена с еднакво облечени хора, маршируващи под звуците на тягостна музика. Над 96 милиона души виждат рекламата, различна от всичко друго, което са виждали дотогава. Накрая, докато зомбираните ужасно гледат как Големия брат изчезва, мъжки глас спокойно обявява:
– На 24 ануари Apple ще представи новия си компютър “Macintosh”. И ще видите защо 1984 година няма да бъде като “1984”.

 

 

Това е истинска сензация. Вечерта трите национални мрежи и петдесет местни станции не спират да говорят за рекламата, като я тиражират в мащаби, невиждани преди епохата на YouTube. Впоследствие “ТВ Гайд” и “Адвъртайзинг Ейдж” я избират за най-великата реклама в историята.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *