Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече

“TOY STORY” – СЪЮЗ МЕЖДУ ТИТАНИ!

Много е забавно да правиш невъзможното! – Уолт Дисни

 

 

Кой ли от нас не е гледал анимационен филм, продуциран от “PIXAR”?

 

pixar

А кой ли от нас не е гледал анимационен филм от “Disney”?

А колко от нас знаят, че е имало време, в което “Disney” и “PIXAR” са работили заедно?
Когато Рой Дисни извършва революция в борда на компанията, основана от чичо му Уолт, новият изпълнителен директор Майкъл Айснър го пита каква роля иска да играе. Дисни отговаря, че желае да възроди отдела за анимационни филми, който някога е носел такива успехи, а сега е в упадък.

Една от първите му стъпки е да провери дали процесът може да бъде компютъризиран и “PIXAR”печели договора.

Специално за тази цел компанията изработва пакет от хардуер и софтуер, известен като CAPS/Computer Animation Production System/. Тази технология се използва за пръв път през 1988г. за финалната сцена на филма “Малката русалка”, в която цар Тритон маха за сбогом на Ариел.
“Disney” купува десетки компютри от “PIXAR” и CAPS става неразделна част от продукциите му.
По това време “PIXAR” вече собственост на Стив Джобс. За работата с новата система CAPS, Джобс наема Джон Ласетър – роден в Холивуд анимационен маниак.
През 1986г. Джобс решава, че най-добрият начин да представят новосъздаденият хардуер и софтуер с кратък анимационен филм, който да бъде представен наSIGGRAPH, ежегодната конференция по компютърна графика.
По това време Ласетър държи на бюрото си една настолна лампа “Луксо” като модел за графично рендиране и той решава да превърне тази лампа в живо същество. Детето на негов приятел му подсказва да добави и малка лампичка /Луксо – джуниър/, а друг аниматор го съветва клипчето да разказва някаква история, дори да е в няколко секунди.
“Луксо – джуниор” е номиниран за “Оскар”.
Компанията “Walt Disney” вече използва системата за производство на компютърна анимация на“PIXAR”.
Крайно време е за нещо ново, нещо, което зрителите не са виждали до сега.
Историята, която се ражда в главата на Джон Ласетър, е наречена “Играта на играчките”. В основата й лежи убеждението, че всеки предмет има своя специфична същност, цел, за която е създаден.
Двамата главни герои търпят много версии, докато накрая се появяват Бъз Лайтиър и Уди. На всеки няколко седмици Ласетър и екипът му показват на хората от “Disney”последното развитие на историята и заснетите кадри.
През ноември 1991г. Ласетър и екипът ми от “PIXAR” вече са готови с първата половина от филма и той е готов за заснемане. Предвидени са 17млн. долара за бюджета на лентата, но те се оказват недостатъчни.
През 1995г. се състоят две премиери на “Играта на играчките”. “Disney” организира първата в големия стар театър в Лос Анджелис “Ел Капитан”. До него е построена временна къща, в която посетителите могат да се срещнат с героите от филма.

Втората премиера е организирана от Стив Джобс и хората от “PIXAR” в Сан Франциско.
Двойната премиера излага на преден план един наболял въпрос: чий филм е “Играта на играчките” – на “Disney” или на “PIXAR”? Истината е някъде по средата.

Филмът се превръща в абсолютен хит и пожънва невиждан успех. Сумата, вложена в него се възвръща още през първият уикенд. Става най-печелившата продукция на годината. Определят го като “най-творческата комедия на годината” и “чудо”.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *