Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

WordPress уеб сайт за… фотограф [поредица]

 

Снимка: Kalushkov Photography

Не отдавна реших да стартирам поредица, свързана с приложенията на системата за управление на съдържание – WordPress за различните сфери на бизнеса и не само.

След първата част – “WordPress уеб сайт за… ресторант”, е време и за номер 2, а именно – “WordPress уеб сайт за… фотограф”.

Както всички знаем, фотографите в наши дни имат възможността да споделят своите изумителни кадри посредством множеството социални мрежи и специализирани платформи. Понастоящем Instagram и Facebook са най-популярни.

Вероятно се питаш: ”Защо тогава ми е необходим собствен уеб сайт, ако мога да споделям и рекламирам чрез любимата си социална платформа?”

По-долу ще ти споделя пет причини, поради които трябва да имаш професионално изглеждащ уеб сайт за фотографски бизнес и също така, защо да избереш WordPress за тази цел.

wordpress фотографски уеб сайтСнимка: Kalushkov Photography

 

1. Правдоподобност

Да имаш професионално изглеждащ и работещ уеб сайт ти дава правдоподобността на професионален творец. Общността, която си създал, както и хората, които тепърва се запознават с работата ти ще придобият по-голям респект към теб като притежател на този бизнес. Когато потребителите навигират из менютата и страниците на сайта ти, ще имат възможността да научат повече за теб, дейността ти и услугите, които предлагаш.

2.  Повече клиенти

Професионалният уеб сайт може да представи портфолиото ти по блестящ и индивидуален начин. А това завишава възможността за нови клиенти. Дори и да нямаш онлайн магазин, чрез който да продаваш фотографиите си, най-малкото може да гледаш на сайта си като на перфектната визитка, посредством която потенциални клиенти да се свържат с теб.

3. Разпознаваемост

Да имаш собствен уеб сайт (по възможност с името ти в домейна), в комбинация с профилите ти в социалните мрежи, прави теб и името ти лесни за намиране и най-вече – разпознаваеми. Например, някой търси фотограф в района, в който се намираш и ти. Името ти се появява в резултатите от търсенето, потребителя преглежда портфолиото ти и решава, че именно ти си “неговия човек”.  Звучи страхотно, нали?! 🙂

4. Портфолио

Понеже вече няколко пъти споменах тази дума, няма как да не се отбележи, че най-силната черта на един уеб сайт за човек, занимаващ се с фотография, е портфолиото. Дори и да можеш (и най-вероятно вече да го правиш) да споделяш вълшебните си кадри в социалните мрежи, в секция “Портфолио” на уеб сайта ти потребителя ще може лесно да навигира из различните теми, сесии и пр. Всички твои шедьоври, внимателно подбрани и сортирани, на едно място!

И най-важното – социалните мрежи идват и си отиват (е, добре де, не всички), но твоите няколко мегабайта в мрежата са си само и единствено твои! Винаги имаш контрол над съдържанието си!

5. Блог

Добавяйки и развивайки блог към сайта ти го прави много по-привлекателен не само за потребителите, но и за търсещите машини. Горещо препоръчвам образователните статии от типа на “Какво представлява златния час във фотографията?”, “Как протича една студийна фотосесия?” и други подобни, които да отговарят на потенциални въпроси на клиентите ти, а също и да генерират органичен трафик към сайта ти, когато някой направи именно такова търсене.

Зара ХристоваСнимка: Zarra Hristova

 

Е, след тези няколко точки, в които опитах да опиша ползите (защото те са само ползи) от притежанието на собствен сайт, то нека сега ти кажа защо WordPress.

Когато сайта ти бъде изготвен от професионалист (да, и аз съм такъв) и сте стигнали до момента, в който си казваш “Това е, точно така си го представях”, това не значи, че работата спира.

Напротив!

Оттук започва магията и ти си магьосника! Ти си човека, който улавя красиви моменти почти постоянно, нали така? И искаш тези моменти да са достъпни за всички в сайта ти. Затова и трябва да се грижиш за неговото постоянно обновяване, качване на нови снимки, нови статии в блога и т.н.

wordpress уеб сайт за фотографСнимка: личен архив

 

Мислиш, че е сложно?!

Не, никак! Именно WordPress прави всичко това много лесно, интуитивно и бързо, дори и за хора без т.нар. “ИТ умения”.

Добре изградената система в комбинация с правилно подбрания темплейт ще ти позволят лесно да добавяш нови снимки към портфолиото си, нови колекции и пр. Просто след завършване на уеб сайта, помоли дизайнера да ти направи т.нар. walkthrough (или обиколка из административната част на сайта) и да ти покаже как се действа с него.

Не е нужно да знаеш всичко, за това си има специалисти. Необходимо ти е да знаеш как да добавяш и менажираш съдържание.

И като заговорих за WordPress и фотографски сайтове, нека онагледя всичко казано по-горе с няколко примера на уеб сайтове в тази област, които съм изградила:

Kalushkov Phtography

Zarra Hristova

Anna Theunissen

 

А в случай, че си именно фотограф и успях да те убедя колко важен е личния уеб сайт, то не се колебай да се свържеш с мен!

 

 

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *