Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

Gutenberg

Gutenberg – какво да очакваме? Част 1 [поредица]

 

 

Gutenberg

 

WordPress, такъв, какъвто го познаваме днес – платформа с отворен код, даваща множество решения за персонални уеб сайтове, блогове, онлайн магазини и пр., отдавна е променила своя облик от този на удобен инструмент за публикуване на онлайн съдържание.

Иначе казано – статута й на система за управление на съдържанието, предназначена за блогъри, отдавна се измени на система, благодарение на която към днешна дата разчитат над 30% от уеб сайтовете в Мрежата.

Повече от CMS за блогъри

От създаването си през 2003 година, до днес, WordPress ни представя множество иновации.

От представянето на персонализирани блог постове, подобрени меню опции и пр. през 2010 година с версия 3.0, през придобиването на разширението за онлайн търговия – WooCommerce през 2015 година, до опцията за писане на персонализиран CSS код през къстъмайзъра на темата от 2016 година с версия 4.7.

 

Днес, стоейки на прага на версия 5.0, повечето от WordPress потребителите се питат какво ще им донесе една от най-важните промени в историята на системата, а именно – редакторът на съдържание Gutenberg.

Имайте в предвид, че към момента на писане на статията, версията на WordPress e 4.9.8, Gutenberg е все още само разширение, а не предоставен по подразбиране, което ще с еслучва от версия 5.0 на WordPress. Затова и инсталирах разширението, а това е първата статия, написана изцяло посредством Gutenberg.

Gutenberg – плюсове и минуси

Какво е Gutenberg?

Gutenberg е името на новия редактор за WordPress. Името му идва от това на Йоханес Гутенберг, който е изобретил печатна преса с подвижен тип преди повече от 500 години.

Настоящият визуален редактор изисква използването на HTML тагове, за да постигнем желан резултат (примерно един ред, две колони и различно съдържание в тях). Целта на Gutenberg е да направи това по-лесно, особено за тези, които тепърва започват с WordPress.

Посредством новия редактор възможността да се добавят блокове и колони в тях, е повече от интуитивна. Добре де, тази възможност е все още в beta версия.

 

Как да инсталирате Gutenberg?

В момента на писане на статията, разширението Gutenberg е инсталирано над 500 000 пъти. Както споменах по-горе, то ще бъде редактор по подразбиране от версия 5.0 нагоре.


Можете да изтеглите последната версия на Gutenberg от хранилището на WordPress или като го потърсите в таблото си за управление на WordPress под „Добавяне на нови“ плъгини, като препоръчвам да го инсталирате на тестов сайт.

Какво да очакваме от Gutenberg?

 

 

След като разширението на Gutenberg бъде инсталирано,  ще видите ново меню в таблото на WordPress, което съдържа демонстрация (както е показано по-долу) и възможността за създаване на нова публикация. Отново, това меню вероятно е само за целите на теста. Както виждате, визуалният редактор изглежда доста различен от този, на който вероятно сте свикнали.

От въпросното меню на Gutenberg можете да кликнете върху „Настройки за публикуване“, за да премахнете дясната странична лента. И докато това ви дава достъп до още по-голям екран, е наполовина между наличния в момента свободен от разсейване режим на писане. Shortcut-а „Shift + Alt + W“, с цел изчистване на разсейките за писане, все още не изглежда да работи добре, но нека не забравяме, че редактора е все още в процес на разработване.

За да превключите между режима на визуалния редактор и текстовия редактор (код), сега има падащо меню в горния ляв ъгъл на екрана. Ще забележите, че вече има HTML коментари в началото и края на всеки блок. Например, следното би позволило да създадете текстов блок.

<! – wp: core / text -> <! – / wp: core / text ->

Това ви позволява да създавате блокове директно от текстовия редактор.

Когато поставите мишката върху даден блок, има опции за лесно преместване нагоре или надолу със стрелките (drag & drop), изтриване или влизане в настройките на блока.

Към момента на приключване на тази статия, усещането, оставено ми от Gutenberg е като от VisualComposer или по-модерното му звучене WPBackery. Определено е различно, по-интуитивно (макар и леко бъгаво в момента) изживяване.


Във втората част ще споделя опита си от боравенето с остатъка от функцоналности на новия едитор, а дотогава, надявам се, ще бъдем свидетели на версия 5.0.

Мака, че най-вероятно ще има доста потребители, на които няма да им допадне новият редактор, то появата му като стандартен за CMS-a е неизбержа и моят съвет е всеки, използващ WordPress да се запознае с него.

 

One thought on “Gutenberg – какво да очакваме? Част 1 [поредица]”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *