Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

gutenberg

Gutenberg – какво да очакваме? Част 2 [поредица]

 

gutenberg за WordPress

 

В част едно на „Gutenberg – какво да очакваме“ ви споделих за опита си с новия редактор на съдържанието на WordPress. Е, днес е време да продължа с наблюденията си по темата.

На първо място ще посоча нещо, което забелязах веднага след публикуване на първата част на статията, а именно – колоните на Gutenberg не са адаптивни за мобилни устройства (засега).

 

Макар и надеждата ми да публикувам тази статия през WordPress v 5.0 да не се сбъдна (очакваме я на 19 Ноември), то продължавам с изучаването на новия редактор, както и на неговите възможности.

 

Какво се случва с вече публикуваните статии, когато инсталираме Gutenberg за WordPress?

Логично е да си зададем този въпрос, вземайки в предвид, че сме генерирали съдържание много преди изобщо да се заговори за Gutenberg. Та, когато инсталирате (с версия 5.0 няма да е нужно, новият редактор ще е по подразбиране) разширението за Gutenberg, всяка от предишно публикуваните ви статии ще се появят под формата на един голям TinyMCE редактор. От екипа по разработка на Gutenberg направиха това, за да запазят формата на съдържанието на всичките ви публикации и страници. За да се възползвате от редактора на Gutenberg, можете да изберете опцията „Преобразуване в блокове (Convert to Blocks)“.

 

След като изберете тази опция, цялото съдържание на публикацията ще премине изцяло под “облика” на новия редактор – с блокове.

Gutenberg за WordPress

Drag & Drop за изображения

С Gutenberg добавянето на изображения се осъществява по лесен и интуитивен начин – с привлачване. Това определено улеснява и спестява време.

Информация за съдържанието

За хората, които пишат професионално (а и не само за тях), е от изключителна важност да са наясно с броя думи, символи, заглавия и пр. в текста си.

В предишния WYSIWYG редактор на WordPress тази информация можеше да бъде достъпена в края на статията, като от нея научавахме само броя думи в текста.

Gutenberg от своя страна добавя значително по-подробна информация – брой думи, заглавия, символи, блокове. Като освен това дава насоки за евентуални грешки и лесен достъп до проблемния елемент (с клик върху избран елемент от информационния панел, редактора ни отвежда директно върху този елемент).

Възможност за добавяне на бутон (call to action)

В свят, в който почти всяка статия има първоначална цел (абониране за имейл бюлетин, покупка на даден продукт, посещение на дадена страница и пр.), е немислимо да имаме съдържание без добре оформен и ясно поставен бутон/линк.

В стария редактор на WordPress това бе постижимо или чрез допълнително оформление на HTML-a посредством CSS, или чрез употребата на външно разширение. За хората, които не са технически подготвени, това си е проблем.

С Gutenberg за WordPress обаче не е необходимо. Редакторът има built-in опция за добавяне на бутон, като самия той подлежи на бих казала прилични възможности за стилизиране – цветове, шрифт, заобленост и пр.

Embed-ване на медия и съдържание от други уеб сайтове

Вмъкването на съдържание от други уеб източници никога не е било така лесно и интуитивно ( и със стария редактор е възможно, но бе далеч по тромаво и трудно за намиране като опция). Gutenberg за WordPress дава възможност за embed-ване на медия от YouTube, SoundCloud, Facebook, Spotify, Twitter и още доста други.

Просто при нов блок изберете опцията Embeds, където в нов панел ще се визуализират всички възможности за вграждане на съдържание. Избирате желания източник, поставяте линк… и хоп 🙂 Just like that!

Wordpress редактор
Редактор за WordPress
https://www.youtube.com/watch?v=WndkZIvF51c

 

Ииии спирам дотук с разнищването на новия редактор на съдържанието на WordPress. Отново – към момента на публикуване на статията Gutenberg може да бъде инсталиран като допълнително разширение. След 19 Ноември (датата, обявена от WordPress екипа, с версия 5.0 на системата, Gutenberg ще е редактор по подразбиране).

Промяната, хубава или лоша, трябва да бъде проучена 🙂

След тестовете и най-вече търсенето на бъгове на редактора (които умишлено не споменах, тъй като екипа, който го разработва, прави ъпдейти почти ежедневно и нещо, което е проблем днес, утре не е.) Надявам се, с окончателното му вграждане в WordPress, редакторът да е изчистен откъм грешки и да спомогне за по-бързото, по-лесно и по-интуитивно създаване на уеб съдържание 🙂

One thought on “Gutenberg – какво да очакваме? Част 2 [поредица]”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *