Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

фирмен уеб сайт

Фирмен уеб сайт – защо е необходим за всеки бизнес?

Фирмен уеб сайт – какво си представяш, когато чуеш тази дума? Вероятно в съзнанието ти изниква корпоративен уеб портал, със стотици страници, огромно меню, информация като от поне три тома книги и пр. Познах ли?

Ако отговорът ти е ДА, то нека опитам да променя виждането ти и да ти разкажа защо няма „малък“ бизнес, „малка“ фирма и „малки“ цели.

Бизнесът отдавна не е това, което беше.

Интернет и цялото му съдържание – също. Всъщност – и двете стремглаво са поели нагоре в своето развитие, като взаимно се допълват и вървят ръка за ръка. Пример – какво правиш, когато ципа на любимата ти чанта се развали? Търсиш шивашко ателие в интернет! А когато пералнята внезапно спре да работи? Търсиш услугите на майстор в интернет. Добре де, харесва ми да давам такива примери, затова… последно – какво правиш, когато имаш нужда от отпускащ масаж или страхотна СПА процедура… да, отново търсиш в интернет!

Фирмен уеб сайт

Това бяха три съвсем различни сфери, три съвсем различни бизнеса, които обаче имат едно общо – всички те могат да бъдат представени в онлайн пространството, за да можеш ти – техният потенциален консуматор, да достигнеш до тях лесно и бързо. Всеки един от тези бизнеси има фирмен уеб сайт. Такъв, който ти дава по-подробна информация за естеството на услугите, цени, полезна информация и още.

Все още ли си на мнението, че само фирменият уеб сайт трябва да е само за големи фирми и бизнеси със седем цифрени данъчни декларации?

Добре…

Обичам да подкрепям думите си с примери, затова нека разгледаме следния такъв:

 • малък бизнес, с под 10 служители;
 • в сферата на здравеопазването и процедурите за красота;
 • не продава физически продукти;
 • в малък град в Източна България.

Сигурно продължаваш да се питаш – „е добре де, за какво му е на този малък бизнес фирмен уеб сайт“? Да? Добре, ето моят отговор – по този начин услугите на клиниката могат да бъдат представени в подходящ и описателен начин, така, че да запознаят пациента предварително с процедурите, които му предстоят. Също така, освен с образователна цел, уеб сайта служи и като визитка на клиниката – всеки, който я е посетил, лесно би могъл да предаде информацията на свой близък/познат. Ок, ето още една причина – защото Google обича съдържанието и информацията, която е истински полезна за потребителите. Добре де, и последно – защото ти, като потенциален пациент/клиент, бързо ще намериш бутона за контакти и ще си запазиш час за нула време.

Всъщност, примера е реален, а уеб сайта е на Кокон Кардио Клиник в град Сливен, за чието изработване имах удоволствието да се погрижа.

Кокон Кардио Клиник

Предполагам, представата ти за малкия бизнес и неговото онлайн присъствие започна да придобива различен облик.

Добре, а каква е ситуацията с бизнеса, който произвежда или продава продукция?

Тук, вероятно, сме на едно мнение, че фирмен уеб сайт за такъв тип бизнес е повече от желателен, той си е направо задължителен!

Да се върна ли отново към любимите ми примери? Само с няколко… Откъде купуваш електроника за дома или офиса? А откъде проверяваш цената за онази част на колата, на която така и не й запомни името? А дрехи и обувки…? Сега сигурно си мислиш – „да, но аз ги разглеждам в сайта, а си ги купувам от физически магазин“. И има истина в това. Но, това също е пазаруване или поне създаване на микро момент към осъществяване на реалната покупка. Веднъж попаднал на този уеб сайт, вероятността да си запазиш връзката към него не е никак малка (да не говорим, че най-вероятно ще споделиш на приятел за находката си през някоя от платформите за общуване).

На второ място – по-големият процент от търговците имат и физически обекти, така че, да, може само да разгледаш артикула онлайн, но вероятността да посетиш физическият магазин и да осъществиш покупка е повече от голяма.

Друг пример:

 • среден бизнес, 10+ служители;
 • 2 физически обекта;
 • в сферата на отоплителните уреди и обзавеждането;
 • локализиран в Пловдив.

Какъв е случая тук? С все по-разпространеното онлайн пазаруване и приемствеността на българския потребител по отношение на „око-да-види-ръка-да-пипне-след-ДОСТАВКА“, все по-малко хора влизаха във въпросните два физически обекта и респективно – бизнеса имаше все по-ниски обороти.

Какво се промени? Появата на фирмен уебсайт с онлайн магазин (две в едно, както го обичаме).

След рязането на дигиталната лентичка, посредством усърден труд и, разбира се, реклама – оборота за първия месец бе почти равен на целия такъв за изминалия зимен сезон. Какво се бе променило? Не, не всички поръчки бяха онлайн. Потребителите първо се информираха за продукта, който ги интересува, след което отиваха до магазина, за да го разгледат, да си поговорят с консултанта, след което (може да минат и месеци), поръчваха или през онлайн магазина, или на място. Само част от потребителското поведение, което пък си е тема за една съвсем друга статия…

А, да не забравя за примера – фирмен уеб сайт за Елит 2000 ООД или иначе казано – ADAX Bulgaria.

олнайн магазин

 

Фирмен уеб сайт за голяма фирма или организация

Излишно е да разсъждаваме по темата защо една голяма организация се нуждае от фирмен уеб сайт. Тези компании са сред първите „привилегировани“ да имат собствени мегабайти в уеб. В такъв тип сайтове (било то образователни – тип визитка, онлайн магазин, или платформа за предлагане на услуги) обикновено се намира подробна информация за компанията. В тях ще намериш страница „Кариери“, където компанията обявява свободни позиции. Ще намериш карта с партньорската им мрежа. Ще намериш информация за всички техни офиси и представителства и пр.

Пример за такъв уеб сайт:

 • голяма организация – кооператив на специалисти, работещи на свободна практика;
 • клиенти в три държави – България, Швейцария и Германия;
 • в ICT сектора.

Уеб сайта – Virtual Team – освен информативен, той служи и като уеб платформа за менажиране проектите на компанията, посредством административен панел.

корпоративен уеб сайт

Е, току що разгледахме три примера, на три съвсем различни бизнеса в различни сфери. Всеки един от тях е извлякъл максимума ползи от онлайн присъствието си. Всеки един от тях развива офлайн и онлайн дейността си паралелно, като двете заедно спомагат за по-добри резултати и повече печалби.

Все още ли смяташ, че има бизнес, който не се нуждае от фирмен уеб сайт?

Дотук с примерите. Сега малко теория и цифри:

 • клиентите/потребителите ти го очакват. 6 от 10 от тях очакват марката или бизнеса да има собствен уеб сайт, където да следят за промоции, да научат повече за бизнеса ти и пр.
 • клиентите/потребителите търсят отзиви за бизнеса ти. Да, могат да ги намерят в социалните мрежи, но собствения фирмен уеб сайт е мястото, на което може да събереш всички мнения и оценки.
 • т.нар. brand awareness – потребителите започват да разпознават бизнеса ти.
 • конкуренцията ти има фирмен уеб сайт. Според проучвания, щом в потребителите се зародят желания за стока или услуга, то 72% от тях правят проучване първо в мрежата.
 • край на ограниченията с работното време на физическия магазин. Да, никой не желае да работи до 3 през нощта, но има потребители, които именно тогава ще се сетят за дадена стока. Посредством онлайн магазина това е напълно възможно… и излишно е да споменавам колко ползи носи това.
 • бизнеса ти ще се показва в резултатите от търсене в Google.
 • ресурсен център с информация и свободни позиции за бъдещите ти служители;
 • пълно описание на продуктите или услугите, които бизнеса ти предлага.

Това са само част от предимствата на фирмения уеб сайт, които в никакъв случай не се изчерпват дотук.

И, ако с тези няколко реда съм успяла да родя идеята за собствен фирмен уеб сайт за теб и твоят бизнес, то не се колебай да се свържеш с мен и да обсъдим възможностите 🙂

4 thoughts on “Фирмен уеб сайт – защо е необходим за всеки бизнес?”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *