Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

apt19

Работи, споделяй, забавлявай се – бъди coworker!

Както съм писала и преди – работата от вкъщи може да донесе доста предимства на всеки един от нас. Гъвкави сме в задълженията си, сами определяме срокове, цели, сами изграждаме най-подходящата за нас работна среда. Но всичко това носи и голяма доза разсейване – като това да се погрижиш за вчерята по-късно или да разходиш кучето например.

Тук идва коуъркингът – събирателното за независими, креативни и вдъхновяващи хора. Коуъркингът събира на едно място предприемачи, стартиращи компании, малки екипи и дори фрийлансъри в един офис, едно отворено пространство.

Ето и няколко начина как да повишим продуктивността си, ставайки част от пространствата за споделена работа:

Като част от едно такова пространство непременно ще се срещнеш с много хора, сред които предприемачи, фрийлансери, сплотени тиймове и още. Всички те и по-точно атмосферата, която създават, ще те накарат да се почувстваш по-продуктивен, по-креативен. Създавайки връзки с останалите обитатели на коуъркинг местата ще имаш много повече възможности пред себе си, като например лесно да намериш човек с уменията, необходими за да завършиш проекта си.

Ако работиш на свободна практика от вкъщи, то със сигурност добре знаеш колко трудно е балансирането между личния живот и работата. Коуъркингът ще ти позволи да ги разграничиш, както и да си далеч по-ефективен в това, което правиш, особенно в добре оборудвана за целта среда.
Да не пропускаме и факта, че когато си заобграден от толкова хора, които са силно мотивирани да успеят, то неизменно и твоята продуктивност ще „вдигне левел“!

През последните години тенденцията за споделените пространства за работа в България все повече си проправя път и се превръща в установен начин за общуване.

 

Първото такова пространство, отворило врати на територията на нашата страна през 2012 година е Betahaus. Основоположниците на коуъркинг движението за България са Александър Михайлов и Александър Китов.

 

betahaus-sofia-betacafe-1920x1280
Betahaus | Sofia

 

Михайлов, който е участвал в създаването на първият Betahaus в Берлин, знае, че когато изграждаш нещо с висока добавена стойност, няма загуба!

За малко повече от пет години се появи една общност, която вече има присъствие и на европейската сцена. На фона на всичкия негативизъм и проблеми, съществуват няколко места, където нещата изглеждат по различен начин, защото коуъркинг пространствата не просто предоставят бюра под наем, а развиват цяла една общност и помагат на нейните членове да бъдат по-мотивирани и по-успешни!

Привърженик на ценностите на споделената работа и офис пространство се оказва и основателя на SOHO – Люба Христова.  Завършила образованието си в Париж, тя се завръща в България и създава Sofia Holistic Coworking Space.

Арт пространството бързо се превръща в едно от най-популярните и бързо развиващи се места! То е съвкупност от различни идеи, които взаймно се допълват. Една от най-големите добавени стойности на „зелената къща“, както често я наричат, е, че освен споделен офис е и артистична платформа – балетна школа, литературни четения, арт ателие за деца, фестивали, изложби, кино прожекции, концерти, работлиници и още и още… А на вратата ще ви посрещне Роя – голдън ретривър, душата на SOHO.

 

1
SOHO

 

Говорейки за коуъркинг в България, няма как да не спомена и Puzl CowOrKingСтартъпа Puzl, чиято основна добавена стойност е платформа за създаване на уеб сайтове с готови темплейти (наистина уникални и безплатни), поставя своето начало през 2011 година. Неговите основатели – Антон Стратиев и Тибо Тетинжер първоначално базират офиса на компанията в морската ни столица – Варна, но скоро след това, поради липсата на квалифицирани кадри се преместват в София.

След като нещата в Puzl се развиват добре и компанията успешно затваря три рунда на финансиране, е време за екипа да се нанесе в нов и приятен офис. „Искахме нещо различно. За да сме продуктивни ни е необходима среда, в която да се чувстваме удобно и да растем като екип!“, казва Тетинжер.
Така се е родила и идеята за коуъркинга на Puzl. През 2014 година наемат сградата на бивш завод с площ от 715м2.

Към днешна дата в пространството на Puzl може да срещнете множество стартъпи, сред които Metrilo, Product Hunt, Imagga, компании като Eleven, LAUNCHUB, Obecto, малки екипи, фриилансъри и още.
Така че, ако сте стартъп, търсещ мотивация и вдъхновяваща среда, то Puzl CowOrKing е точното място!

 

puzl1
Puzl CowOrKing

 

А ако си от типа хора, работливи като пчелички (а защо не и мързеливи като търтеи), обичаш уюта и красивите гледки, то CoShare HIVE е твоето място. Идеята на CoShare е да събере на едно място младите, както и вече установилите се предприемачи на едно място.

Самото пространство е автономна седеметажна сграда с площ приблизително 1600м2, усвоета в 200 работни места. Иновативният им подход за резервиране на място, както и за управление на всички места в пространството е специално създадена за целта ERP система, която максимално улеснява посетителите. Към нея има включени и други процеси, като поръчването на обяд например, а към нея има и мобилни апликации за iOS и Android.

Човека, който ще ви посрещне, е лъчезарната Милка Стойкова – съосновател на пространството и душата на кошера (или кралицата майка? 🙂 )

 

DSC_0747
CoShare HIVE

 

А в случай, че си човек, който обича тишината, спокойствието и чистият въздух, то непременно трябва да посетиш Co-Mad.
Пространството е разположено в непосредствена близост до Банско, Рилски манастир и Благоевград и освен работата, може и да се отдадеш на разнообразни активности като конна езда, разходка сред природата, пинкик и т.н.

Там ще те посрещне Тодор Васев, основател на пространството (и човека, към който се обръщаш за всичко).

 

co-mad
Co-mad

 

Съвсем скоро очакваме и ново попълнение в коуъркинг общността, а именно – Work&Share!

 

work and share
Work&Share (3D image)

А общото между всички тези пространства скоро ще бъде Apt19 – уеб платформа, целяща да събере всички коуъркинг места в България.

Идеята зад сайта не е просто поредната  карта за търсене на споделен офис, а сцена, на която да присъстват разнообразието и духа на всяко място, събитията, които се организират, както и вдъхновението и мотивацията на невероятните обитатели на тези пространства!

 

Apt19.com
Apt19.com

 

Целта на проекта е да популяризираоще повече коуъркинг културата в страната, да стимулира проактивните и предприемчиви хора да бъдат част от нея!

Разбира се, без всички страхотни места, за част от които споменах по-горе, Apt19 не би се резлизирал!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *