fbpx

Новини, вдъхновяващи истории, ръководства и какво ли още не

Обичам да изливам мислите си на ред, два или или повече!

Ади Татарко – дамското присъствие в Пало Алто

 

„Ние не сме типичните предприемачи“ – това казва Татарко по време на интервю за Forbes. Заедно със съпруга си – Алон Коен, тя създава една от най-нашумелите и без съмнение една от най-иновативните платформи за интериорен дизайн – Houzz.com.

 

Какво е да си жена в света на технологиите, и по-конкретно, в неговото сърце – Пало Алто, където коденето и точните науки са присъщи на мъжете?

 

Силициевата долина има проблем с жените. Броят на технологичните стартъпи, управлявани от жени е изключително малък в сравнение с потенциалния талант. А цялостната култура на „мъжкото братство“, злочест резлутат на времето и мястото, където младите мъже властват необезпокоявани, може да направи нещата дори още по-лоши. Точно това прави Ади Татарко изключително интересна.

Тя и Коен успяват с далеч по-малко шум от своите колеги бързо да спечелят лично богатство, приближаващо се до $1 млрд. , благодарение на техния изгряващ сайт за жилищен дизайн.

 

houzz adi tatarko

 

Както всички знаем, стартъпите в Силициевата долина обикновенно се зараждат на изцяло мъжките територии, като гаража (Стив Джобс, Apple), стаята на общежитието (Марк Зукърбърг, Facebook) и т.н.

За разлика от всички тях, Ади Татарко стартирала Houzz , уеб базирана общност за дизайн на дома, оценена през 2014-та на повече от $2 млрд., от барбарона в спалнята на своите деца. Идеята се зародила, когато тя и съпруга й, който е софтуерен инжинер, искали да ремонтират своята кухня и да добавят повече пространство към слънчевото си ранчо с три спални в Пало Алто. Но след 2 години и половина преглеждане на списания и срещи с архитекти, те били объркани и силно раздразнени от липсата на онлайн магазин, който да обединява различни идеи за дизайна. Затова и решили да създадат такъв!

Не е съвпадение, че една от най-успелите жени – технологични предприемачи на Америка е родом от Издаел – страна, която правилно е определяна като „стартъп нация“, чиято технологична динамика е подхранвана отчасти от подготовката и зрелостта, придобити по време на задължителната военна слъжба както за мъжете, така и за жените. Тя среща съпруга си през 90-те, а през 1998г. се оженили, след което се преместили в Ню Йорк, където и двамата виждали по-добри възможности за кариерно развитие. Те продължили да се движат на запад – през 2001г. вече живеели в Силициевата долина, където Коен работел като инжинер за eBay.

 

alan cohen and adi tatarko

 

В крайна сметка той оглавил всички екипи от инжинери, които работели по най-разнообразни задачи – от стратегии за монетизация до програмни интерфейси за приложения, които помагали на външни разработчици да работят по-лесно с данните на eBay – все умения, които щели да подпомогнат разработването на Hauzz по-късно. Амбициите на Татарко трябвало да отстъпят на заден план – нейният първи син се родил през 2002г., а сравнително скоро го последвали още две братчета. Тя работела на половин ден като инвестиционен съветник за Commonwealth Financial, обучавайки клиентите как да управляват своите пари.

Houzz започнал да придобива форма, доказвайки основната истина за тази най-нова вълна на златна треска: дори след двайсет години на сериозни услия за създаването на различни стартъп интернет компании, нзсочени към потребителите, все още съществували множество големи, неизследвани възможности.

Новата компания стартирала неусетно през 2006г., когато Коен купил пеавата за www.houzz.com  за двайсет долара. Първоначалният трафик идвал основно от райнона на Залива, но сайтът бързо привлякъл и посетители от цял свят. Най-неочаквано архитекти и дизайнери започнали да ухажват Татарко и Коен, изявявайки желание да публикуват фотоалбуми, предоставяйки на сайта, както станало ясно, неограничен запас от безплатно съдържание и идеи.

„Houzz се превърна в инструмент за общуване на архитектите с техните клиенти, подобен на молива или транспортира“

казва Ричард Бюканън, популярен архитект от околностите на Филаделфия.

 

adi tatarko alan cohen houzz ади татарко алон коен

 

През 2009г. двойката достигнала до кръстопът. Houzz  вече не можело да бъде просто хоби за уикенда.

 

Бързо разрастващата се компания се нуждаела от двайсет сървъра, за да поддържа очаквания трафик на данни. Тя вече изисквала инжинери и редактори на пълен работен ден. Houzz също така имала нужда от доста повече пати в брой от двете хиляди долара на месец, които влагали в нея Татарко и Коен.

Решението намерили в лицето на Орен Зеев, „бизнес ангел“, който обещал, че дори инвестирайки в Houzz, Татарко и Коен ще продължат да вземат всички важни решения за компанията. Тези инвестиции се оказали доста на време и във всеки случай – проницателни. Но тук дошъл и натиска от страна на инвеститорите – те искали сайта да рекламира други уеб платформи и по тоз начин да монетизира печалбата си. Татарко обаче застанала твърдо срещу идеята.

Вместо това тя и Коен продължили да с ефокусират върху качеството на сайта. Така те събрали почти 200млн. от инвеститорите, а към 2014г. сайта е оценен на 2.3 милиарда долара, делъл на Татарко и Коен от които се равнява на 1 милиард.

 

Източници:
Forbes

„Една успешна идея е достатъчна“, Рандъл Лейн, издателство „Еднорог“

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *